Precis som hela världen är även matkulturen i utveckling. Hur kan det påverka världen i framtiden?
Mindre värld mer mat
Det finns många positiva saker med det faktum att folk lättare kan resa runt. Bland annat genom att man får större förståelse för andra kulturer och lär sig äta annan mat. För svenskarnas del är ett exempel när Thailand blev ett hett resmål. Även om Kinamat redan fanns, var det få som visste särskilt mycket om de olika asiatiska köken. Men det kom att förändras snabbt.
Det här har hänt i många olika länder. Även om det fortfarande finns tydliga baser av vad folk i olika länder är, så öppnar det upp sig mycket mer. I Kina går det till exempel att äta mat från kök i Europa, och tvärtom fungerar det i Europa med kinesisk mat. Förutom det kinesiska köket har det japanska köket blivit väldigt omtyckt, i egentligen hela världen. Det här är ett exempel på att matkulturerna i världen fortsätter att att utvecklas på ett ganska så kraftigt sätt. I framtiden kan man därför räkna med att äta mat från andra kulturer i ännu större utsträckning.